İşitme Engellilerin Günlük Hayatta Yaşadıkları Zorluklar
İşitme Engellilerin Günlük Hayatta Yaşadıkları Zorluklar
İşitme duyusunu tamamen veya kısmen kaybetmiş bireylere işitme engelli bireyler denmektedir. Bu bireyler insanlarla iletişimlerini işaret dili ve yazıyı kullanarak sağlarlar. Türkiye’de yaklaşık 836 bin işitme engelli birey bulunduğu tahmin edilmektedir.[1] İşitme engelli bireyler, toplumdaki dil ve iletişim bariyerleri nedeniyle günlük hayatta bazı zor durumlarda kalmaktadırlar. Bu durumlar, toplumsal alanları daraltarak bireyin katılımını daha da güçleştirmektedir. Bu yazımızda, bahsedilen zorlukların neler olabildiğine ve Dostext uygulaması ile çözümlerin nasıl bulunabileceğine değineceğiz.
Mülakatlar ve İş Başvuruları
İş görüşmeleri çoğu insan için stresli bir durumdur. İşverenler, işe alım süreçlerini hızlı gerçekleştirmek isterler. Bu yüzden adaylar arasındaki işitme engelli bireyleri bazen direkt eleyebilmektedirler. Mülakatlarda ise, işveren ve işitme engelli bireyler arasında iletişim zor olabilmektedir. Bu yüzden işe alım süreci, işitme engelli bireyler açısından zorlu bir süreç haline gelmektedir. Videolu başvurular veya mülakatlar ile gerçekleştirilen işe alım süreçlerinde tercüman kullanılsa bile, yanlış anlaşılma durumlarında ortaya bazı sıkıntılı durumlar çıkabilmektedir.
Sinemaya Gitmek
Filmlerdeki dilin işitme engelliler açısından anlaşılmasının zor olması, onların sinemaya gitmesine ve herkes gibi keyifli vakit geçirmesine engel olmaktadır. Altyazılı filmler ile bu sorunun çözüleceği düşünülse de, bunlar her zaman yeterli, anlaşılır veya güvenilir nitelikte değildir. Bu yüzden, işitme engellilerin yaşadığı en büyük sorunlardan biri de, sinemaya gidememe durumudur.
Eğitim-Öğretim
Sesli dilin kullanıldığı eğitim sistemlerinde, işitme engelli bireylerin öğretmenlerini ya da ders içerik videolarını anlayamaması, onların eğitim-öğretim sisteminde geride kalmalarına sebep olmaktadır.
Depresyon ve Anksiyete
Araştırmalara göre[2] işitme engelli bireylerin depresyon ve anksiyete gibi psikolojik sorunlarla karşılaşma riskleri, işitenlere oranla iki kat daha yüksektir. İlgili araştırmalar, bunun en büyük sebebinin, izolasyon hissi olduğunu söylemektedir. Bu sorunun çözümü ise ancak bir terapist ile konuşmak olunca, durum daha da içinden çıkılmaz hale gelir. Çünkü işitme engelli bireylerle iletişime geçebilecek nitelikte bir doktor bulmak her zaman çok kolay olmayabilmektedir.